H αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί τεράστια πρόκληση και ο διαθέσιμος χρόνος για τις απαραίτητες ενέργειες είναι σύντομος. Δίνοντας νομική υπόσταση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η ΕΕ προχώρησε στην ψήφιση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου για τη μείωση κατά τουλάχιστον 55% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Οι στόχοι αυτοί παίρνουν δεσμευτικό χαρακτήρα και στην ελληνική νομοθεσία με την εισαγωγή του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (Ν. 4936/2022, ΦΕΚ 105Α), σύμφωνα με τον οποίο κάθε Ο.Τ.Α. α’ βαθμού θα πρέπει να καταρτίσει Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ), το οποίο υπολογίζει το ανθρακικό αποτύπωμα, διερευνά, προσδιορίζει και ιεραρχεί τεκμηριωμένα τα απαραίτητα μέτρα και τις δράσεις για τη μείωση των εκπομπών του οικείου Ο.Τ.Α. και είναι συμβατό με τους στόχους και τις πολιτικές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Πιο αναλυτικά, αναφέρεται ότι το ΔηΣΜΕ:

α)    Περιλαμβάνει αναλυτική απογραφή, με έτος βάσης το 2019, των ενεργειακών καταναλώσεων και των εκπομπών για τα κτίρια, τις κοινωφελείς εγκαταστάσεις, ιδίως για θέματα αθλητισμού, πολιτισμού, φωτισμού δημοτικών οδών και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και τις δημοτικές εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης και τα δημοτικά οχήματα.

β)    Λαμβάνει υπόψη του το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων της παρ. 12 του άρθρου 7 του ν. 4342/2015 (Α’ 143).

γ)    Θέτει στόχο μείωσης καθαρών εκπομπών κατ’ ελάχιστον δέκα τοις εκατό (10%) για το έτος 2025 και τριάντα τοις εκατό (30%) για το έτος 2030, σε σύγκριση με το έτος βάσης 2019. Για τον υπολογισμό του στόχου λαμβάνονται υπόψη και οι απορροφήσεις.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του ΔηΣΜΕ, η μεθοδολογία που ακολουθείται για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος:

(α) βασίζεται στα ακόλουθα πρότυπα:

  • ISO 14064-1:2018 Greenhouse gases – Part 1: Specification with guidance at the organization level for quantification and reporting of greenhouse gas emissions and removals
  • Greenhouse Gas Protocol, WRI: Global Protocol for Community-Scale Greenhouse Gas Inventories, GPC: An Accounting and Reporting Standard for Cities Version 1.1
  • Κατευθυντήριες οδηγίες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) για τις εθνικές απογραφές αερίων του θερμοκηπίου

(β) περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

  • Προσδιορισμός των ορίων υπολογισμού
  • Προσδιορισμός των κατηγοριών δραστηριοτήτων του Δήμου, για τις οποίες θα υπολογιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο του ΔηΣΜΕ
  • Συλλογή δεδομένων των δραστηριοτήτων του Δήμου που εμπίπτουν στο ΔηΣΜΕ
  • Υπολογισμός των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου με χρήση των κατάλληλων ανά περίπτωση εξισώσεων και συντελεστών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (περιλαμβάνεται επίσης ο υπολογισμός των αντίστοιχων αβεβαιοτήτων).

Το ΔηΣΜΕ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων του Δήμου και την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

H εταιρεία μας διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία και την εξειδίκευση που απαιτείται για την κατάρτιση Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών (ΔΗΣΜΕ).

Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)