Στόχος του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας είναι ο προσδιορισμός των σημείων των απαιτούμενων διαμορφώσεων, παρεμβάσεων και κατασκευών ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο Δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις και να διασφαλίζεται έτσι η αυτόνομη και ασφαλής μετακίνηση των ΑμεΑ και γενικότερα όλων των εμποδιζόμενων ατόμων.
Το περιεχόμενο του Σ.Α.Π. καθορίζεται από την παρ. 10 του άρθρου 121 του Ν4819/2021 και συντάσσεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/110088/887/30-11-2021 απόφαση Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β’ 5553/30.11.2021) «Προδιαγραφές, όροι και τεχνικές οδηγίες για την εκπόνηση «Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)».
Η εκπόνηση του ΣΑΠ περιλαμβάνει τη σύνταξη δύο Παραδοτέων:
α) την καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης ως προς το επίπεδο προσβασιμότητας των υπαίθριων δημόσιων κοινόχρηστων χώρων του Δήμου και των δημοσίων κτιρίων ή των κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες (Παραδοτέο Π1), και
β) τον καθορισμό των απαιτούμενων σημειακών και γραμμικών παρεμβάσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε όσους χώρους αξιολογήθηκαν ως μη προσβάσιμοι ή χρήζουν διαμορφώσεις προκειμένου να καταστούν πλήρως προσβάσιμοι (Παραδοτέο 2)
Για την επιλογή των απαιτούμενων παρεμβάσεων για κάθε εξεταζόμενο χώρο που αξιολογήθηκε ως μη προσβάσιμος λαμβάνονται υπόψη οι προδιαγραφές προσβασιμότητας που έχουν θεσπιστεί από την ισχύουσα νομοθεσία, με έμφαση στις Οδηγίες Σχεδιασμού ΥΠΕΧΩΔΕ «Σχεδιάζοντας για Όλους», καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος των εξεταζόμενων χώρων.
Οι χώροι που αξιολογούνται και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις προσβασιμότητας ψηφιοποιούνται σε μια γεωχωρική βάση δεδομένων και παραδίδονται σε διανυσματικά αρχεία (shapefiles) με τις συνοδές τεχνικές εκθέσεις.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθ. 5 του ΦΕΚ 5553/Β/30.11.2011 οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την υλοποίηση του Σ.Α.Π. δεν απαιτούν αλλαγή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής παρέμβασης.
Μετά την έγκριση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας θα πρέπει εντός διετίας να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που προτάθηκαν. Αυτό προϋποθέτει τη σύνταξη αρχιτεκτονικών μελετών, μελετών προσβασιμότητας και υποστηρικτικών μελετών και την κατασκευή των έργων για τα οποία συντάχθηκαν οι απαραίτητες μελέτες.